Як зняти хорошу кімнату у Львові?

569 раз

Зняти кімнату у Львові не так просто, як може здатися. Нерухомість в центрі міста часом дорожче квартир на околицях. При цьому хороше поєднання ціни, господарів, сусідів та стану житла потрібно ще пошукати. Та все ж шанси знайти кімнату мрії є та досить непогані.

Що шукати?

Існує три варіанти кімнат в оренду:

  • у комунальній квартирі;
  • в квартирі з господарем;
  • в окремій квартирі, яку знімають вскладчину.

Кімната в комуналці хороша тим, що у кожного – свій простір та своє життя. Життя в хазяйській квартирі може виявитися не найкомфортнішим. Якщо ви не любите розмов «за життя», постійного контролю та непрошених порад, навряд чи вам варто знімати житлоплощу в одній квартирі з господарем. Третій варіант – це, по суті, теж комуналка, але для своїх, де мешканці самі встановлюють правила ведення побуту та співіснування. Такий спосіб оренди популярний не тільки у студентів, але у молодих фахівців, зарплата яких не дозволяє їм претендувати на окрему квартиру.

Де шукати вигідні варіанти?

Найпростіший та зазвичай найнадійніший спосіб – знімати житло через знайомих. Можна обдзвонити друзів, запитати у батьків або у колег. Оренда кімнати «у своїх» хороша вже тим, що не потрібно платити комісійні агенту та є якась гарантія, що про все можна буде домовитися та вас не виставлять за двері через пару місяців. Якщо знайомі не допомогли – виручають соцмережі: має сенс пошукати в спеціалізованих групах в соцмережах, де в основному оголошення розміщують власники або навіть самі орендарі, які підшукують собі сусідів у звільнену кімнату.

Також оренда кімнати Львів доступна на спеціалізованих сайтах оголошень. Приготуйтеся, що доведеться витратити багато часу на дзвінки та перегляд варіантів. Та багато оголошень будуть не безпосередньо від власників, а від агентів з нерухомості. Хоча якщо користуватися перевіреними оголошеннями на сайті dom.ria.com то більшість проблем стають не актуальними. Це обумовлено тим що інспектор сайту особисто перевіряє кожен об’єкт та фіксує його стан за допомогою камери з обзором 360 градусів. DOM.RIA №1 серед сайтів в Україні, які працюють у сфері нерухомості.

Як вибрати гарний варіант?

Досвідчені ріелтори говорять:

  1. Якщо вам затишно та комфортна в квартирі, то це вже половина успіху. Якщо квартира вам не подобається, краще подивитися щось інше. Тому як перше враження рідка буває помилковим.
  2. Другий крок – знайомство з майбутніми сусідами або з господарем квартири.
  3. Третій крок – перевірка технічного обладнання. Подивіться, як працює плита на кухні, чи не течуть крани, чи в порядку батареї, стан сантехніки, зовнішній вигляд кімнати. Обов'язково подивіться, чи не тече стеля та як виглядають меблі. Після укладення договору всі ці проблеми відразу ж стануть вашими.

Знімаючи кімнату, переконайтеся, що вам її здає власник, а не стороння особа. Попросіть людину, яка показує вам житло, пред'явити паспорт.

Перевірка документів

Знімаючи нерухомість, переконайтеся, що ви співпрацюєте с господарем житлоплощі. Для цього варто попросити наступні документи: договір купівлі-продажу чи свідоцтво про власність чи виписку з Держреєстру.

Це повинні бути оригінали – ніяких копій або ламінованих документів бути не повинно. Порівняйте паспортні дані та дані, зазначені у свідоцтві про власність. Вони повинні збігатися. Якщо господар кімнати каже, що не взяв з собою документи або показав копії, це привід насторожитися. В цьому випадку має сенс домовитися про повторну зустріч та обов'язково подивитися оригінали.

Якщо квартира, в якій здається кімната, поділена на частки, господар житла повинен мати нотаріальну згоду всіх інших власників, або ж всі вони повинні приїхати на угоду.

Обережно, шахраї

На ринку оренди житла існує кілька популярних шахрайських схем.

  1. Перша схема – надання інформаційних послуг за гроші. В реальності з'ясовується, що за гроші нечистоплотні агенти продають вам роздруківку з телефонами господарів які здають в оренду кімнати. Після з'ясовується, що зазначені в роздруківці кімнати або вже здані, або не здаються в принципі.
  2. Друга схема – здача кімнати відразу декільком орендарям. Така ситуація може статися з тими, хто погодився зняти житло після надання господарем ксерокопій правовстановлюючих документів. У цьому випадку власник кімнати не віддає ключі відразу після підписання договору, а пропонує заселитися через кілька днів. В майбутньому вас зустрінуть або закриті двері, або товариші по нещастю.
  3. Ще один варіант – нечисті на руку власники житла, які після отримання грошей створюють нестерпні умови для нового мешканця. Уникнути такого сценарію можна, прописавши всі домовленості з господарем в договорі, а в разі спроби виселення, подавши в суд.

Як видно оренда кімнати у Львові – досить не простий процес. Потрібно приділити увагу усім дрібницям. Тільки так можна бути впевненим що ві не опинитесь на вулиці посеред ночі.

Смотрите также: