Біорозкладні пакети:за і проти

254 раз

Термін «біорозкладний» означає особливий матеріал, який після тривалого певного часу розкладаються на органічні та неорганічні речовини. Пізніше їх можна використовувати в харчовому ланцюжку. Ідея створення такого пакету з'явилася ще у 2000-х роках. Але реалізувати змогли у 2004 році у Великій Британії.

Багато людей почали замислюватися про екологію та її важливість у сучасному світі. І щось для цього робити. Через це великій кількості різних компаній довелося почати використовувати біорозкладані еко пакети з логотипом купити, які можуть розкладатися. Це викликало багато уваги до цієї теми. Усі почали цікавитись цим, шукати більше інформації. Не зважаючи на те, що пакет був придуманий для екологічної користі, його створення було не менш шкідливим, аніж використання звичайних пластикових пакетів. Потрібно розібратися, які види пакетів, що біорозкладаються, можна використовувати, а які ні.

З яких матеріалів виробляють ці пакети?

Їх склад може бути зовсім різним. І у кожного виробника він може відрізнятись. Найчастіше використовують залишки копалин (наприклад, нафта), різну сировину (рослинні волокна, крохмаль) та інші. Але походження матеріалу ніяк не впливає на те, розкладатиметься пакет чи ні.

Створено багато різних видів пакетів. Деякі з органічних речовин можуть не розкладатися, а створені з природних копалин чудово це робитимуть. Саме тому дуже важливо розуміти різницю між «біопакетом» та «біопластиком». Тому, що багато хто може обманювати самі себе, не знаючи різниці в цих поняттях. Але вони різні і знати про це важливо. Додавання «біо» означає створення та поява сировини, а не її корисність для навколишнього середовища.

Види пакетів, які здатні розкладатися

Вчені активно досліджують проблему розкладання такого матеріалу, як пластик. Перший біорозкладний пластик створили у 2006 році. Але як з'ясувалося, він не був корисним та практичним на 100%. Через кілька років створили новий термін «окрозкладний пластик». Це матеріал, який під впливом ультрафіолетових променів розкладався на невеликі крихти мікропластику. Вони повсюди розліталися і забруднювали все навколо. В 2016 році зробили заборону на такі пакети, перестали вважати їх корисними. Використовувати їх у своїх цілях не можна. Це заборонено.

Сучасна класифікація виглядає саме так:

  • Біорозкладаються пакети. Вони не порушують природу завдяки особливим умовам. Також це стосується тих, які вирушають на переробку і можуть використовуватися ще кілька разів. Існують пакети, які розкладаються з утворенням токсичних речовин.

  • Оксорозкладні пакети. Належать до мікропластику і не вважаються екологічно корисними.

За сучасними стандартами екологічно чистими можна назвати пакети, які деградують на 90% щонайменше ніж 12 тижнів при промисловому компостуванні. 10% маси, що залишилися, не має токсичних і шкідливих речей, не засмічує територію. Вона ніяк не псує землю, може використовуватися як компост для садівництва та сільського господарства. Органічні речовини покращують родючість та якість землі.

Последнее изменение Четверг, 24 Ноябрь 2022 23:10

Смотрите также: