Методологія моніторингу якості новин у онлайн-змі

239 раз

Для перевірки якості та достовірності інформації на найпопулярніших сайтах України використовують моніторинг. Перевіряють інформацію за такими показниками, як:

  1. Достовірність;
  2. Присутність надійних джерел інформації або їх відсутність;
  3. Маніпулятивний заголовок;
  4. Маніпуляції з емоціями в новині;
  5. Присутність мови ворожнечі;
  6. Чи є інформація в новинах неправдивою.

Цікаво! Моніторинг змі проводиться у п'ятдесяти найпопулярніших онлайн-медіа щодо вибору таких рейтингів як TNS та Gemius. Аналіз проводився над сотнями новин із стрічки новин за червень 2018 року.

Кожен показник, що приймається до уваги, відіграє важливу роль у визначенні якості джерел новин.

Кожна новина має бути достовірною, тобто мати надійне джерело інформації, яке підтверджує ту чи іншу подію, посилання на початкове джерело, а також при проведенні дослідження має бути зазначена людина, яка провела це дослідження, в основі якої було опубліковано новину. Відсутність первинного джерела інформації робить новину недостовірною. Новинам, що ґрунтуються на дослідженнях, у яких не вказуються конкретні люди, які провели дані дослідження, довіряти не варто.

Неверифіковані облікові записи в соціальних мережах є ненадійним джерелом інформації. Така інформація нічим не підтверджується і вважається хибною. Але у випадках коли розкриття джерела може загрожувати його здоров'ю чи життю, воно залишається анонімним.

Невідповідна назва змісту тексту називається маніпулятивним заголовком. У таких назвах часто використовуються знаки вигуку, мова ворожнечі. Часто такі заголовки мають емоційну лексику та закликають до прочитання саме цієї статті. Зазвичай статті з такими заголовками містять неправдиві факти та аргументи, пропаганду і впливає на громадську думку в негативному ключі.

Інформація, що не є правдою, називається фейком. Фейкові новини повністю або частково вигадані будь-якою особою. Окремі цитати такої статті можуть бути правдою, але їхній контекст сильно викривлений і вони використовуються автором для поширення дезінформації та пропаганди. Часто такі новини маніпулюють людськими емоціями. Використовують у заголовках епітети, які не належать до самої статті, для привернення уваги. Також сама стаття складається не з конкретних фактів, а з оціночних думок так званих "фахівців", які нічим не підтверджуються.

Мова ворожнечі - заперечення рівності між людьми, образу окремої особистості, що належить до тієї чи іншої групи, а також самої групи. Моніторинг новин проводиться за допомогою спеціально розробленого командою "TEXTY.org.ua" робота, експертами ГО “Інститут масової інформації”. А також дані експерти розробили окремі рекомендації щодо використання соціальних мереж у журналістських матеріалах.

Последнее изменение Среда, 18 Январь 2023 18:55

Смотрите также: